کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان
اعلامیه مطبوعاتی (۲)
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان بار دیگر کشتار بیرحمانه افراد غیرنظامی در منطقه میرزا اولنگ ولایت سرپل را محکوم نموده و با تمام بازماندگان و خانوادههای قربانیان و آسیب دیدگان ابراز همدردی و غم شریکی مینماید. عمل ارتکاب یافته در میرزا اولنگ مصداقی از جنایت علیه بشریت است؛ زیرا این حمله به صورت گسترده و سازمان يافته بر علیه يک جمعيت غيرنظامي ارتکاب یافته و موجب کشتار افراد ملکی، بیجاشدن تعداد زیادی از خانوادهها، به گروگان گرفتن مردم و تخریب و تاراج اموال و ملکیتهای شخصی افراد گردیده است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان پس از وقوع این فاجعه غمبار، هیأتی را به منظور بررسی قضیه به ولایت سرپل اعزام نموده و تحقیقات اولیه را در این زمینه انجام داده است. یافتههای نظارتی و تحقیقی کمیسیون نشان میدهد که مهاجمان شام روزپنجشنبه مورخ 13 /۵/ 1396 بر ساحة میرزا اولنگِ ولسوالی صیادِ ولایت سرپل حمله نمودهاند. پس از دو شبانه روز جنگ بین نیروهای دولتی (نیروهای امنیتی و دفاعی و خیزشهای مردمی) و جنگجویان مهاجم، مخالفان مسلح دولت بر قریه متذکره تسلط پیدا میکنند. حوالی ساعت پنج صبح روز شنبه، تاریخ 14/5/1396 گروه مهاجمان راه فرار مردم را در دهن درة میرزاولنگ میبندند و شماری از مردم را گرفتار و تیرباران میکنند و سه تن را سر میبرند. علاوه بر آن تعدادی از جان باختگان حین فرار از قریه، شماری از آنها در هنگام درگیری و تعداد دیگر حین اسارت نزد مهاجمان کشته شدهاند.
شواهد و مدارک دریافت شده نشان میدهد که شمار کشته شدگان به ۵۰ الی ۶۰ تن میرسند که قتل ۵ زن و ۳ کودک نیز در آن شامل میباشد. کارمندان کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان مشخصات کامل ۴۳ نفر از جان باختگان را که همه غیرنظامی بوده اند، تاهنوز دریافت کرده است. علاوه بر قتل افراد، ۸ تن زخمی شده و 471 فامیل از قریة پیش گفته بیجاشده و در قریههای دیگر و مرکز ولایت سرپل متواری شده اند. بعد از حادثة روز اول، 150 فامیل در قریه باقی میمانند، از فامیلهای باقی مانده در قریه به تعداد 235 تن روز سهشنبه مورخ 17/5/1396 به مرکز ولایت سرپل رسیدهاند. همچنان مهاجمان150 رأس گاو و مقادیر زیادی از اموال و دارایی مردم محل را به یغما برده و نابود کردهاند.
اظهارات نجات یافتگان و شاهدان عینی به کارمندان کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به شدت تکان دهنده و وحشتناک است. یک شاهد عینی، زن ۳۹ ساله اظهار داشته است: «روز شنبه بعد از نماز صبح فیر مرمی شروع شد و طالبان وارد قریه ما شدند، هرکس سر راه شان شد، به قتل رساندند. داعشیها بروی شان ماسک کشیده بودند. مردهای خانواده ما را اول دست بند زدند بعد بالایش فیر کردند. جمعاً از فامیل ما ۹ نفر را در یک جر انداخته و تیرباران کردند. سه جسد را برای ما دادند که دفن کردیم، به تعداد ۶ جسد از جوانان را ندادند و در گور دسته جمعی انداختند.»
شواهد و مدارک به دست آمده نشان میدهد که این جنایت وحشیانه را گروه طالبان در تبانی با گروه داعش مرتکب شدهاست. براساس اظهارات شاهدان عینی، رهبری این حمله را ملا نادر قوماندان محلی طالبان و غضنفر قوماندان محلی گروه داعش به عهده داشتهاند. پیش از این، طالبان مسئولیت این حمله را به عهده گرفته و عین حال گروه مسلط در همان حوزه جغرافیایی میباشد.
محترم داکتر سیماسمر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان با ابراز تسلیب و همدردی با خانوادههای قربانیان، در زمینه اظهار داشتند: «حمله بر افراد ملکی، تأسیسات عمومی و اماکن عامه یک جنایت نابخشودنی، غیرانسانی و خلاف تمام اصول و قواعدِ قابل رعایت حقوق بشردوستانه در جریان مخاصمات مسلحانه بوده و محکوم و قابل تقبیح میباشد.»
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان ضمن استقبال از تصمیم لوی حارنوالی جمهوری اسلامی افغانستان برای تحقیق در مورد این واقعه به عنوان یک قضیة جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت، از دولت افغانستان و نهادهای عدلی و قضایی میخواهد که با بررسی دقیق این حادثة خونین، مرتکبان این جنایت و تمام کسانی را که به نوعی در وقوع این فاجعه نقش داشته اند، شناسایی نموده و مورد تعقیب عدلی و قضایی قرار بدهند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از تمام ارگانهای دولتی و غیردولتی ذیربط میخواهد که برای حمایت از بیجاشدگان قضیه میرزا اولنگ، کمکهای بشردوستانه خویش را به ولایت سرپل برسانند. یافتههای نظارتی کمیسیون نشان میدهد که خانوادههای بیجاشده به امکانات اولیه زندگی دسترسی ندارند و نیازمند کمکهای عاجل و فوریِ بشردوستانه می باشند.
محترم داکتر سیماسمر، ضمن ابراز نگرانی نسبت به این واقعه و وقایع خونین اخیر، گفتند: «دولت افغانستان باید با اتخاذ تدابیر جدیِ امنیتی در سراسر کشور، خصوصاً مناطق آسیبپذیر، جدیت و حساسیت به خرج داده و از افراد و گروههای غیر نظامی در برابر حملات تروریستی حفاظت نموده و امنیت تمام شهروندان را تأمین کنند تا دیگر هیچ شهروندی قربانی اعمال تروریستی مخالفان مسلح دولت نشوند.»
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از دولت افغانستان میخواهد که در رابطه به ادعاهای مقامات محلی ولایت سرپل مبنی بر بیتوجهی ارگانهای امنیتی و دفاعی در مرکز و عدم پیشگیری از وقوع فاجعه، علی رغم هشدارهای مقامات محلی، تحقیق همه جانبه نموده ونتایج آن را به اطلاع عموم برساند.
کمیسیون مستقل حقوق بشرافغانستان یکبار دیگر به گروههای تروریستی مخالف دولت و عاملان این جنایت توصیه مینماید که دست از ارتکاب جنایت، هدف قرار دادن افراد، گروهّها و اماکن غیرنظامی و نقض حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برداشته و به خشونت و جنایت علیه شهروندان افغانستان پایان بدهند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان
کابل
20/۵/۱۳۹۶